This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Marnic ›› Opinie
Oude man hoort in een Oudenaardse kroeg!

Opinie

Oude man hoort in een Oudenaardse kroeg!

Met de aankoop van “Oude man in een kroeg” keert een topwerk van de 17e-eeuwse schilder Adriaan Brouwer terug naar huis. Dat Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux 743.000 euro neertelde voor het werk, lokte heel wat reacties uit bij de publieke opinie.

Vlaams volksvertegenwoordiger  Marnic De Meulemeester steunt deze aankoop echter ten volle. Adriaan Brouwer was één van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw. Zijn werk werd zelfs verzameld door Rembrandt en Rubens. Bovendien zijn van Adriaan Brouwer slechts 60 werken bewaard gebleven, dit is dus een heel belangrijke aanwinst voor het Vlaamse culturele erfgoed.

Met de keuze voor het Antwerpse MSK om het werk tentoon te stellen is De Meulemeester het echter niet eens.

Adriaan Brouwer werd in 1605 geboren in Oudenaarde en “leeft” er nog steeds. Denken we maar aan de jaarlijkse Adriaan Brouwer Bierfeesten en het plaatselijk bier dat zijn naam draagt. Sinds kort is er zelfs een kaas met zijn naam.

Voor burgemeester Marnic De Meulemeester is het duidelijk: “Oude man in een kroeg” hoort thuis in de geboortestad van Adriaan Brouwer. Het toeristisch beleid van de Vlaamse Regering beperkt zich vaak tot de Vlaams kunststeden, terwijl steden als Oudenaarde evenzeer heel wat te bieden hebben. Het Oudenaards stadhuis, dat elk jaar meer en meer bezoekers telt, zou zelfs een ideale nieuwe thuis zijn voor het werk, wat Marnic De Meulemeester dan ook sterk zal bepleiten bij minister Anciaux.

Gepubliceerd op: 12-09-2008


Terug naar overzicht