This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Marnic ›› Opinie
Wanneer krijgt het dameswielrennen een gezicht?

Opinie

Wanneer krijgt het dameswielrennen een gezicht?

Voor de Ronde van Vlaanderen verwachten we op zondag 2 april te Oudenaarde 30 damesploegen aan de start, met rensters die allen op een hoog niveau met wielrennen bezig zijn. “Vlaanderens mooiste” telt immers mee voor de wereldbeker.

Het is met pijn in het hart dat ik moet vaststellen dat het dameswielrennen door het gros van de Vlaamse media nog steeds stiefmoederlijk behandeld wordt. Onbekend maakt onbemind, zegt men. Weet u bijvoorbeeld nog welke dame vorig jaar de Ronde gewonnen heeft? Of neem nu bijvoorbeeld het internet, toch wel het meest invloedrijke medium van deze tijd. De belangrijkste webpagina met een overzicht van de links naar websites over vrouwenwielrennen, blijkt van Nederlandse makelij te zijn.

Hoe komt dit in ons wielergek Vlaanderen? Is het parcours gemakkelijker in verhouding met dat van de heren? Toch niet, de dames moeten 111 km rijden en 12 hellingen bedwingen waaronder de Molenberg, de Eikenberg, de Valkenberg en de Bosberg. En ik heb nog niemand horen beweren dat wielrennen een sport voor doetjes is, wel integendeel.

Ligt de schuld dan bij het negatieve beeld dat we hebben van dames op een koersfiets? Gedeeltelijk wel, denk ik. Vrouwensport wordt verondersteld elegant te zijn, zoals schaatsen, tennis of gymnastiek. “Een Flandrien is een coureur die koerst en blijft doorkoersen, totdat hij niet meer weet van welke parochie hij is”, dixit Briek Schotte. De schoonheid van dergelijke noeste arbeid geldt blijkbaar niet voor vrouwen. De sport wordt nog al te vaak gezien als een cliché voor manwijven. Komt u zelf maar eens kijken op zondag 2 april, u zult zien dat daar niets van aan is.

Fietst er dan te weinig vrouwelijk talent rond in Vlaanderen? Neen, kijk maar naar Miek Vincke bijvoorbeeld. Deze studente geneeskunde begon haar veelbelovende carrière in de duathlon. Ze veroverde in 2002 de wereldtitel bij de juniores, werd in 2002 en 2003 Belgisch en Europese kampioene, in 2004 wereldkampioene op de korte afstand bij de beloften en 2005 opnieuw Europees en wereldkampioene. In 2006 zal ze zich ook meer toeleggen op het wielrennen op de weg en het tijdrijden. Ik ben alvast benieuwd naar haar prestaties.

De tijd is rijp - de infrastructuur en omkadering is aanwezig – dat er een Tom Boonen onder de dames opstaat. Iemand die door de media opgepikt wordt en als voorbeeld kan dienen voor ons jong en aanstormend talent. Iemand die meisjes kan doen dromen van een internationale profcarrière in het wielrennen. Iemand die éénsklaps komaf maakt met het mannelijk imago, zoals Leontien Van Moorsel in Nederland.

Bij deze wil ik een oproep doen aan onze sportjournalisten om op geregelde tijdstippen het dameswielrennen in de kijker te zetten. Hoe groter de belangstelling van de geschreven en gesproken pers, hoe meer sponsors zich voor deze sporttak gaan interesseren. Ook de wielerbond wil ik aansporen om evenveel energie te steken in het wielrennen voor dames als in dat voor heren.

Gepubliceerd op: 02-04-2008


Terug naar overzicht