This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Nood aan administratieve vereenvoudiging bij directe belastingen van Polders en Wateringen

Persmededelingen

Nood aan administratieve vereenvoudiging bij directe belastingen van Polders en Wateringen

Vandaag ondervroeg Vlaams Volksvertegenwoordiger Marnic de Meulemeester (VLD) Vlaams Minister van Leefmilieu Kris Peeters over de belasting op polders en wateringen.

België telt momenteel 104 Besturen van Polders en Wateringen die zeer goed en zeer nuttig werk verrichten inzake het beheer van onze waterhuishouding, zoals het beheren van onze watersystemen voor de toekomstige generaties, het beveiligen van onze gebieden tegen wateroverlast, overstromingen en zo verder.

Een deel van hun inkomsten halen zij uit het heffen van directe belastingen op al de percelen binnen het ambtsgebied van een Bestuur van Polders en Wateringen. De aanslagvoet wordt vastgesteld per oppervlakte-eenheid. In de praktijk varieert deze tussen de 2,5 euro en de 18,50 euro per hectare. Aan het heffen van deze belastingen gaat een hele administratieve weg vooraf. Jaarlijks wordt een belastingskohier opgesteld met de namen van alle belastingplichtigen, de belastbare oppervlakte en het verschuldigde bedrag. Vervolgens dient de Bestendige Deputatie hier haar fiat over te geven en éénmaal dit gebeurd is, kan de ontvanger-griffier de belastingen innen via het versturen van aanslagbiljetten.

Marnic de Meulemeester is van oordeel dat er zich een administratieve vereenvoudiging opdringt. De minimumbelasting die wordt geheven ten laste van particulieren en in de meeste gevallen slechts 5 euro bedraagt, dekt volgens hem nauwelijks de administratieve kosten voor het innen van deze belasting! De Vlaams Volksvertegenwoordiger vraagt om spoed te zetten achter de opmaak van de kosten-baten analyse en een efficiëntere financiëring van deze autonome besturen, rekening houdend met de belangrijke maatschappelijke rol die ze vervullen.

De minister antwoordde hierop dat hij via een omzendbrief aan de betrokken belanghebbenden laat weten dat de minimumbelasting beperkt blijft tot maximaal 50% van het belastingstarief per hectare, maar dat het absoluut plafond van 5 euro afgeschaft wordt. In de loop van het jaar zou er ook een geactualiseerde lijst per polder en watering met de geïnde bedragen en een kosten-baten analyse voorhanden moeten zijn. Hij wil dit dossier ook meenemen in de besprekingen van het fiscaal pact met de steden en gemeenten.

Marnic De Meulemeester is alvast geen voorstander om de gemeentebesturen met de inning van deze belastingen op te zadelen, aangezien het probleem dan gewoon verschoven wordt. Immers een financiering van de Polders en Wateringen vanuit de algemene middelen van de gemeenten betekent alleen maar een verhoging van de gemeentelijke belastingen.

Gepubliceerd op: 16-03-2006


Terug naar overzicht