This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Nieuw gemeentedecreet bemoeilijkt coalitiewerking

Persmededelingen

Nieuw gemeentedecreet bemoeilijkt coalitiewerking

Het Vlaams Parlement heeft vandaag in de bevoegde commissie de wijzigingen goedgekeurd aan het gemeente-, het OCMW- en het provinciedecreet. De oppositie stemde tegen. De goedkeuring ging bij de meerderheid met heel wat evenwichtsoefeningen en harde uitlatingen gepaard, vóór en achter de schermen. De wijzigingen schroeven de rol van de gemeenteraad terug, klaagt Open Vld aan. Voortaan zal een kleine coalitiepartner in een krappe meerderheid het bijna voltallige schepencollege kunnen laten vervangen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester: “We betreuren ten zeerste dat van de lang aangekondigde grote interne staatshervorming weinig of niets in huis is gekomen. Enkele maatregelen beknotten de gemeentelijke autonomie. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) hekelde het gebrek aan lokale deregulering. Het pleidooi om de gemeenteraad te versterken viel in dovemansoren. De kleine aanpassingen over bvb het samenroepen van de gemeenteraad of het digitaal ter beschikking stellen van de notulen, kan men moeilijk omschrijven als belangrijke aanpassingen.”

In laatste instantie diende de meerderheid bovendien een voorstel in dat de evaluatie van de gemeentesecretaris en –ontvanger toevertrouwt aan de zittende meerderheid. Dit vermindert de kwaliteit van de evaluatie en vergroot net, in tegenstelling tot de doelstelling van de oorspronkelijke regeling, het risico op een politisering ervan. “De oppositie wordt buitenspel gezet bij de evaluatie van de leidende ambtenaren van de gemeente. Erger nog, de secretaris en ontvanger zullen op die manier de speelbal worden van de zittende meerderheid. Immers, wiens brood men eet, diens woord men spreekt,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Vanden Bussche.

Open Vld betreurt verder de regeling van de structurele onbestuurbaarheid. Voortaan kan een gemeenteraad bij meerderheid van stemmen de structurele onbestuurbaarheid uitroepen van een gemeente. Na bemiddeling van de gouverneur kan een nieuw college van burgemeester en schepenen worden aangeduid door de gemeenteraad.

In de praktijk betekent dit dat een kleine coalitiepartner ermee kan dreigen om samen te werken met de oppositie. Een kleine meerderheidspartij heeft dus de macht om zijn coalitiepartner de rug toe te keren en de rest van de legislatuur de burgemeester en het merendeel van de schepenen naar de oppositie te verwijzen. Deze regeling kan immers maar één maal per legislatuur worden toegepast. De procedure zal ook op provinciaal niveau kunnen worden ingeroepen, hoewel er nog nooit één onbestuurbare provincie heeft bestaan.

Meningsverschillen zijn in elk politiek systeem ingebouwd, de nieuwe regeling zal dit niet verhelpen. Bestuurlijke problemen komen soms voor en zullen ook wel weer verminderen of verdwijnen.

Marnic De Meulemeester: “Deze zogenaamde oplossing voor de structurele onbestuurbaarheid zal net de onbestuurbaarheid van gemeenten in de hand werken. Ook binnen de meerderheid werd de regeling meermaals een draak genoemd. De praktijk zal de komende jaren wellicht uitwijzen hoe de Vlaamse meerderheid hier de bal missloeg.”

Gepubliceerd op: 24-05-2012


Terug naar overzicht