This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
VRT moet meer aandacht besteden aan dameswielrennen

Persmededelingen

VRT moet meer aandacht besteden aan dameswielrennen

Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen die zondag voor de tweede maal aankomt in zijn stad, doet de burgemeester van Oudenaarde, Marnic De Meulemeester (Open Vld), opnieuw een oproep naar de media om meer aandacht te besteden aan het dameswielrennen.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester heeft de afgelopen jaren in het Vlaams Parlement verschillende ministers erop gewezen dat het dameswielrennen beter ondersteund moet worden in Vlaanderen. Vooral de media hebben daar, aldus de liberaal, een belangrijke rol in te vervullen. “Hoewel er de afgelopen jaren een verbetering merkbaar is, wordt het dameswielrennen op de publieke omroep nog steeds onderbelicht. Als je er bijvoorbeeld de website sporza.be op naleest, vind je er nauwelijks iets over terug. Een verslag van amper 2 minuten over Gent-Wevelgem voor dames en slechts 26 seconden over de dameswedstrijd van het Omloop Het Nieuwsblad. Over Dwars door Vlaanderen lezen we zelfs helemaal niets. Nochtans staat in de VRT-beheersovereenkomst duidelijk dat de VRT voldoende aandacht zal besteden aan minder bekende sporttakken”, zo stelt Marnic De Meulemeester.

Burgemeester De Meulemeester vindt dat de VRT de plicht heeft om ook aan deze sporttak voldoende aandacht te besteden. In de eerste plaats om voor deze sport ook een meerwaarde te ontwikkelen. De Meulemeester: “De VRT hoeft niet zoals de commerciële omroepen een businessmodel ontwikkelen rond sportverslaggeving. De publieke omroep kan het zich met andere woorden permitteren om minder populaire sporttakken in beeld te brengen. Bovendien kan dat een enorme hefboom voor de sportdiscipline zelf betekenen.”

De Meulemeester wijst op twee voorbeelden van dat hefboomsysteem: “Ten eerste creëert een grotere media-aandacht bijkomende mogelijkheden om voldoende sponsors voor de damesploegen aan te trekken. Meer middelen betekent op zijn beurt meer investeringen in jeugdopleiding, omkadering, begeleiding en promotie. Kortom meer professionalisering. Daarnaast geldt ook in de sport vaak dat onbekend is onbemind. Voldoende media-aandacht kan jongeren overtuigen van de schoonheid van deze sport. Hoe groter het aantal leden van damesploegen, hoe groter de kans dat toptalent ontdekt wordt. En toptalent krijgt op haar beurt opnieuw meer media-aandacht.”

Gepubliceerd op: 28-03-2013


Terug naar overzicht