This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Verkeersveiligheidsfonds: federale overheid pleegt hold-up op financiën van de lokale politie

Persmededelingen

Verkeersveiligheidsfonds: federale overheid pleegt hold-up op financiën van de lokale politie

De federale overheid wil de wet op het verkeersveiligheidsfonds wijzigen ten nadele van de lokale politiezones. Hierdoor zouden de lokale politiezones 18,2 miljoen euro minder ontvangen uit het verkeersveiligheidsfonds. "Indien deze wijziging er zou komen, dan heeft dit veel weg van een hold-up op klaarlichte dag op de financiële middelen van de lokale politiezones," stelt Marnic De Meulemeester, voorzitter van de VVSG-afdeling Veiligheid en burgemeester van Oudenaarde.

In 2008 hervormde de federale overheid het verkeersveiligheidsfonds. Vanaf 2008 bestaat het verkeersveiligheidsfonds uit 2 schijven:

  • De eerste schijf bestaat uit een vast bedrag voor de politiezones en de federale politie. De zones ontvangen vanaf 2008 elk jaar het geïndexeerd bedrag dat hun in 2007 werd overgemaakt.
  • De tweede schijf bestaat uit de bijkomende middelen (=meerinkomsten in het verkeersveiligheidsfonds ten aanzien van referentiejaar 2007) van het verkeersveiligheidsfonds. Deze bijkomende middelen zouden vanaf 2010 verdeeld worden onder de gewesten op basis van de lokalisering van de verkeersovertredingen. Na deze gewestelijke verdeling zou het bedrag onder de zones verdeeld worden op basis van een aantal criteria (categorie politiezone, daling aantal slachtoffers en aantal km wegen).

Voor de periode 2010-2013 betekent deze 2de schijf van het verkeersveiligheidsfonds ongeveer 81,8 miljoen euro volgens berekeningen van de VVSG.

Maar de federale overheid heeft jaren getalmd om deze tweede schijf te betalen aan de politiezones. Heel wat politiezones hebben in het najaar van 2014 de federale overheid dan ook in gebreke gesteld omdat de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds nog steeds niet betaald was. Ondertussen was in  het regeerakkoord de belofte opgenomen om de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds aan de zones te betalen. De federale regering heeft woord gehouden: het KB van 14 januari 2015 regelde de verdeling van de 2de schijf voor het jaar 2010 (ontvangsten 2009).  Dit was ongeveer 9 miljoen euro: de Vlaamse zones ontvingen in totaal 5,8 miljoen euro. De Waalse zones kregen 1,89 miljoen euro. De 6 Brusselse zones ontvingen samen ongeveer 0,9 miljoen euro. De federale politie kreeg 0,45 miljoen euro. (5% van het bedrag)

Voor de periode 2011-2013 moet de tweede schijf nog betaald worden aan de politiezones. Voor 2010 gaat het om 26 miljoen euro, in 2011 om 29,2 miljoen euro en in 2012 om 17,48 miljoen euro.

Verdelingscriteria gewijzigd

Maar de VVSG verneemt dat de federale overheid nu van plan zou zijn om de verdelingscriteria te wijzigen ten voordele van de federale politie. Zo zou de federale politie in de toekomst recht hebben op 30% van de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds in plaats van 5%. Dit betekent dat de federale politie 21,8 miljoen euro zou ontvangen in plaats van 3,6 miljoen euro. Hierdoor zullen de politiezones 18,2 miljoen euro minder ontvangen van de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds voor de periode 2011-2013.

Voor de VVSG is het onaanvaardbaar dat de federale overheid de spelregels onderweg wijzigt. Want het gevolg is dat de Vlaamse politiezones 12,2 miljoen euro minder ontvangen uit het verkeersveiligheidsfonds voor de periode 2011-2013. Daarnaast rekenen de politiezones in het kader van hun financiële meerjarenplanning op deze ontvangsten. Last but not least vraagt de VVSG al jaren om deze achterstallige betalingen van deze - wettelijke vastgelegde – tweede schijf te betalen aan de lokale politiezones. Nu er eindelijk schot in de zaak gekomen is, zouden de verdelingscriteria gewijzigd worden ten voordele van de federale politie en ten nadele van de lokale politiezones. Indien deze wijziging er zou komen, dan heeft dit veel weg van een hold-up op klaarlichte dag op de financiële middelen van de lokale politiezones.

Gepubliceerd op: 02-04-2015


Terug naar overzicht