This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Nieuw logiesdecreet geeft ruimte aan vrij initiatief

Persmededelingen

Nieuw logiesdecreet geeft ruimte aan vrij initiatief

Vandaag keurde het Vlaams Parlement het nieuwe Logiesdecreet definitief goed. “Een decreet dat de toeristische sector moet helpen om op gepaste manier om te kunnen gaan met de uitdagingen van de toekomst”, zo meent Vlaams Volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester. “We kiezen voor een duidelijk kader met weinig verplichtingen, veel vertrouwen in de sector en met de overheid als coach.”

Het nieuwe decreet kwam er na intensief overleg met de sector. “De administratieve lasten dalen voor de ondernemer zodat deze zich volledig kan focussen op het belangrijkste aspect van zijn job: het ontvangen van gasten in de best mogelijke omstandigheden,” zegt De Meulemeester. De overheid zal wel blijven controleren op malafide uitbaters.

Vrije keuze

Dit nieuwe decreet werkt met enkele verplichte basisnormen waaraan elk toeristisch verblijf dient te voldoen, zoals brandveiligheid. Daarnaast mogen uitbaters vrijwillig de keuze maken voor een erkenning door Toerisme Vlaanderen of een comfortclassificatie. “Door geen verplichtingen op te leggen, liberaliseren we de sector. Wie een erkenning en/of sterren wil, kan deze steeds krijgen. Maar we verplichten geen enkele uitbater tot iets. Wanneer iemand zijn appartement via Airbnb te huur wil aanbieden, moet die persoon dus geen heel administratief traject afleggen. We omarmen met die decreet dus innovatieve verblijfsvormen.”

De comfortclassificatienormen blijven dus wel bestaan, maar we houden er niet mordicus aan vast. “Voor Open Vld gaat het om mensen, niet om structuren. De opinies van mensen, bijvoorbeeld via de websites van booking.com, Yelp of Airbnb kunnen ons immers ook veel leren op vlak van de beoordeling van een toeristisch verblijf. Het zou een grove misvatting zijn om enkel vast te houden aan de rigide sterrenclassificaties, die ons ten slotte enkel iets vertellen over het te verwachten comfort, maar bitter weinig over de eigenlijk verblijfservaring.”

Stem van toerist boven rigide sterrensysteem

Subjectieve verblijfservaringen verschillen van persoon tot persoon, maar dikwijls kan een toerist meer opsteken van enkele tientallen recensies van andere gasten dan van één melding van het aantal sterren. “Met het vrijwillig maken van de comfortclassificatie geven we ook een stem aan de toeristen zelf, en op hetzelfde moment nemen we administratieve barrières weg voor de ondernemer,” aldus De Meulemeester.

Minder verplichten, meer vrijheid, meer vertrouwen, een stem voor toeristen én het opnemen van inventieve vormen binnen een duidelijk wettelijk kader. “Het nieuwe Logiesdecreet zal de toeristische kracht en aantrekking van Vlaanderen versterken,” besluit De Meulemeester.

Gepubliceerd op: 27-01-2016


Terug naar overzicht