This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Dameswielrennen krijgt eindelijk aandacht die het verdient

Persmededelingen

Dameswielrennen krijgt eindelijk aandacht die het verdient

Maandag maakten Sporza en Flanders Classics bekend dat de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen dit jaar rechtstreeks in beeld zal gebracht worden. Marnic De Meulemeester (Open Vld) is uitermate tevreden dat het dameswielrennen hiermee eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Het nochtans wielergekke Vlaanderen heeft nog steeds veel minder oog voor de vrouwelijke coureurs dan voor hun mannelijke collega’s en dat wordt ook weerspiegeld in de berichtgeving in vooral televisie-uitzendingen. Zo was in 2008 de verhouding dames- versus mannenwielrennen binnen sportuitzendingen nog een schamele 1 op 70.

Het succes van een sport hangt nochtans onmiskenbaar samen met de media-aandacht die er aan geschonken wordt. Onbekend betekent immers onbemind. Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester (Open Vld) vindt dit absoluut onterecht en laat geen gelegenheid onbenut om dit te benadrukken. Tijdens zijn laatste vurige pleidooi voor meer media-aandacht voor het dameswielrennen – ongeveer een jaar geleden in de commissie Media van het Vlaams Parlement – vond hij een bondgenoot in huidig minister van Media Sven Gatz.

Tijdens zijn pleidooi stelde Marnic De Meulemeester voor om meer gebruik te maken van nieuwe media-technieken (split screens, koppeling met sociale media, bijkomende informatieverstrekking via smartphone/tablet tijdens live-uitzendingen, …) om dameswielrennen in de marge van de massaal bekeken mannenwedstrijden mee in de kijker te zetten. De minister reageerde positief en noemde deze suggesties zeer waardevol en perfect passend in het streven naar een digitaal progressieve VRT, die de digitale realiteit als vertrekpunt neemt.

En nu wordt ook de daad bij het woord gevoegd en zal Sporza tijdens de 100ste editie van Vlaanderen’s Mooiste ook de dameswedstrijd rechtstreeks uitzenden. Er zullen live beelden beschikbaar zijn vanaf de passage op de Kanarieberg, op zo'n 35 km van de aankomst. Die beelden worden niet alleen live gestreamd in heel de wereld, ze zullen ook worden ingepast in het rechtstreeks verslag van de mannenwedstrijd. Zo zal het mogelijk zijn om bijvoorbeeld de beslissende passage van de vrouwen over de top van de Kwaremont en de aankomst in Oudenaarde live te tonen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester is persoonlijk een fervent wielerliefhebber en is ook burgemeester van Oudenaarde, de aankomststad van de Ronde van Vlaanderen: “Dameswielrennen moet qua niveau zeker niet onderdoen voor de mannelijke variant en verdient dus absoluut meer aandacht. Meer zichtbaarheid in de media betekent bovendien betere sponsordeals wat de professionalisering van de sport alleen maar ten goede komt. Samen met de hele wielerwereld ben ik verheugd over dit prachtige initiatief van Sporza en Flanders Classics.”

Gepubliceerd op: 03-02-2016


Terug naar overzicht