This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Nieuws ›› Persmededelingen
Vlaams Parlement in de bres voor artisanale friet

Persmededelingen

Vlaams Parlement in de bres voor artisanale friet

Op voorstel van Marnic De Meulemeester en Rik Daems keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed die er bij Europa op aandringt om het voortbestaan van de artisanale bereiding van verse frieten in ons land te waarborgen. “De Europese Commissie beloofde dit te zullen doen. We houden ze aan hun woord,” zeggen De Meulemeester en Daems. 

De voorbije weken ontstond er veel ophef over een voorstel van verordening van de Europese Commissie waarin het blancheren van aardappelen, vooraleer ze te frituren, zou verplicht worden. Deze verplichting past in een reeks van maatregelen om het gehalte aan de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide in onze voeding, zo laag mogelijk te houden. “In de praktijk is het blancheren van de aardappelen in zowat alle lidstaten gebruikelijk,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester. “In onze eigen rijke culinaire traditie worden frieten daarentegen veelal een eerste maal rauw gefrituurd om vervolgens voor een tweede keer te worden afgebakken. Als dit voorstel effectief verplicht wordt, zal dat niet meer mogen.“

Verbod niet nodig

Zo een verbod is volgens Rik Daems, voorzitter van de commissie Toerisme in het Vlaams Parlement, niet nodig. “Sinds 2002 heeft de sector van de frituristen zelf al heel wat richtlijnen opgesteld inzake bewaring, baktemperaturen, gebruikte rassen en behandelingswijze, die het acrylamidegehalte verminderen. Onze sector wordt aanzien als een schoolvoorbeeld inzake het reduceren van acrylamide.”

De Meulemeester en Daems vrezen dat als de Commissie toch doorzet met haar plannen de artisanale bereiding van verse friet in ons land niet meer mogelijk is. “In een eerste reactie geeft de Commissie aan dat niet te willen. Dat is alvast een goed signaal,” zeggen De Meulemeester en Daems. “Toch willen we onze bezorgdheid extra benadrukken en daarom hebben we een resolutie voorgelegd aan het Vlaamse Parlement die op 5 juli 2017 met een grote meerderheid werd goedgekeurd.” In de resolutie dringt het Vlaams Parlement er bij de Europese Commissie op aan om geen verplichting inzake het blancheren van aardappelen op te leggen.

Gepubliceerd op: 06-07-2017


Terug naar overzicht