This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Opening tentoonstelling "25 jaar Balls and Glory" in het Centrum ronde van Vlaanderen

Toespraken

Opening tentoonstelling "25 jaar Balls and Glory" in het Centrum ronde van Vlaanderen

Geachte genodigden

Ik ben trots dat ik jullie als burgemeester in ons laatgotisch stadhuis mag ontvangen.
Zoals jullie merken is een gedeelte van het stadhuis een bouwwerf, want na jaren onderhandelen met de dienst Monumenten en Landschappen kunnen we eindelijk een lift installeren in dit beschermd 16de eeuws gebouw. ‘Stadhuis in de lift’ staat voor het volgende:

  • in 2011 staan jubilarissen en trouwers met de lift na één minuut in de schepenzaal
  • iedereen kan op een interactieve manier de 1.000-jarige geschiedenis van onze stad beleven in de uitgebreide benedenverdieping
  • bezoekers kunnen onze ‘stad in de lift’ op een bijzondere manier ontdekken via de nieuwe onthaalfilm
  • zonder trappen te moeten doen kan je de historische wandtapijten bewonderen in de monumentale lakenhalle

Dankzij de lift en de herinrichting van een aantal zalen zullen veel meer mensen kunnen genieten van de rijke geschiedenis van onze stad.

Maar ook koers is kunst, zeker wanneer ze gereden wordt op de hellingen en bulten van de Vlaamse Ardennen.

Op 17 maart start Nokere Koerse opnieuw op de Markt. Even meegeven dat op Nokere Koerse de zon trouwens steeds van de partij is! Op 30 maart kunnen we op diezelfde Markt genieten van de aankomst van de eerste rit van de Driedaagse De Panne. Op Pasen is het de beurt aan de dames om op het Tacambaroplein te starten voor hun Ronde van Vlaanderen en krijgen we een doortocht van de eliterenners door het centrum. Tenslotte start en eindigt de Ronde van Vlaanderen voor Beloften in onze stad op 10 april.

Maar Oudenaarde is ook de ideale startplaats om de groene Vlaamse Ardennen op een recreatieve manier te ontdekken. Er is voor elk wat wils. Geoefende fietsers vinden beslist hun gading in de bewegwijzerde Ronde van Vlaanderen-fietsroutes. Zijn deze routes te lang of te lastig, dan zijn er nog 18 andere fietsroutes bewegwijzerd in de Vlaamse Ardennen. Zelfs moutainbikers komen hier aan hun trekken in de talrijke bossen en velden.

Met de komst van het Centrum Ronde van Vlaanderen naar onze stad, hebben we ook een nieuw publiek bereikt dat een bezoek wil brengen aan Oudenaarde. Ik wil Rik Vanwalleghem en zijn team proficiat wensen met de inspanningen die ze de laatste jaren gedaan hebben en ook met de vernieuwingen die ze doorgevoerd hebben in hun belevingsmuseum.

Stilstaan is achteruitgaan.

Ook een museum dat initieel opgebouwd werd rond high tech kan na een aantal jaren niet zonder vernieuwing om nieuwe bezoekers te trekken of om eerdere bezoekers terug te halen.

Het Centrum Ronde van Vlaanderen is voor de stad op toeristisch gebied een bevoorrechte partner.
Wanneer iedereen doet waar hij goed in is – wij promoten ons patrimonium en onze kunstcollecties, het Centrum Ronde van Vlaanderen de wielersport in een brede context – en niemand is bang van vernieuwing, dan zit niet alleen het stadhuis met een lift, maar zit onze volledige stad in de lift.

Alle bezoekers kunnen daarna nagenieten op een van de gezellige terrasjes of in een van de horecazaken.

Ik ben echt benieuwd om straks in het Centrum Ronde van Vlaanderen te ontdekken wat er vanaf nu te beleven valt en ik hoop dat tienduizenden mensen dit jaar zullen afzakken naar Oudenaarde om het ook te ontdekken.

Gepubliceerd op: 25-02-2010


Terug naar overzicht