This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Opening tentoonstelling "De Troost van Moeder Aarde" van Ilse Kerkhove

Toespraken

Opening tentoonstelling "De Troost van Moeder Aarde" van Ilse Kerkhove

Dames en heren
Geachte genodigden en toehoorders
Beste Ilse

Het is voor mij als burgemeester van de stad Oudenaarde een grote eer om vandaag deze tentoonstelling “ De Troost van Moeder Aarde” van Ilse Kerkhove te mogen openen.

Het is aan de andere kant ook geen gemakkelijke opdracht, want een burgervader kan nu eenmaal niet al zijn inwoners met al hun kwaliteiten kennen, en meer nog, er ook nog eens een pertinente toespraak over plegen. 

Daarom rezen bij mij volgende vragen:
Wie ís Ilse Kerhove ? 
En op welke manier kan ik een geloofwaardige inleiding naar voor brengen ?

Ilse Kerkhove kwam zich op een dag aanmelden op onze Dienst Cultuur met de vraag om in het Oude Station van de NMBS te kunnen exposeren. Heel gedreven, zo blijkt. Haar werk zag er … euh … “goed” uit . Stop.

Maar dit is wat ze zelf vertelt, óver zichzelf . En ik citeer haar, als u mij toestaat :

Tekenen en schilderen doe ik reeds van kindsbeen af. De mensen die me kennen weten dat. Later volgde ik een opleiding in het Stedelijk Secundair Kunst Instituut in Gent : richting publiciteit. Waarna een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten volgde, eveneens in Gent : dat was grafische vormgeving. Ik koos deze opleidingen omdat het de enige manier was om thuis te kunnen ontsnappen in “een” kunst-richting. Creatieve opleidingen die zogezegd - begrijp : in de ogen en uit de mond van bezorgde ouders - nog altijd meer toekomst bieden dan vrije kunst.

Maar het schilderen en tekenen hadden en hebben mijn hart gestolen. Dit zijn mijn grootste passies. Ze zitten als het ware in mijn lijf vergroeid en ik kan niet zonder.

Omdat ik sinds mijn geboorte in deze stad woon, vind ik het belangrijk een soort van kennismakingstentoonstelling te geven in Oudenaarde.

Einde citaat.

Het bekijken van de teken- en schilderwerken van Ilse Kerkhove maakt meer los dan enkel visueel genot. Ze ademen poëzie uit. Er gaan de meest uiteenlopende gewaarwordingen en gevoelens door je heen als je ze bekijkt. De ene keer word je er stil van, de andere keer zou je het willen uitschreeuwen.

Dat merk je al aan de uitnodiging. Als je Ilse Kerkhove noch het werk van Ilse Kerkhove kent, word je toch meteen geïntrigeerd door het sterke, sprekende beeld dat die invitatie siert. Diezelfde ervaring krijg je bevestigd als je dan eindelijk haar werken zelf voor ogen hebt.

De kunst van Ilse Kerkhove is kunst die je raakt. Zo moet kunst in principe altijd zijn, meen ik. Ilse vond het tijd om de stad Oudenaarde en zijn bevolking kennis te laten maken met haar “kunst-die-raakt”. De stad Oudenaarde zal deze kennismaking als wederzijds aangenaam ervaren. Dat betwijfel ik niet.

Deze tentoonstelling is een derde project dat in dit oude stationsgebouw dit jaar tot stand komt. De Cultuurdienst van de stad Oudenaarde, die dit monument zeg maar, voor ons beheert, draagt op die manier wel daadwerkelijk bij tot een herwaardering van de stationsbuurt. Een thema waar ook de NMBS zelf mee begaan is.

Ondertussen hebben wij in de pers moeten vernemen dat deze unieke tentoonstellingslocatie op termijn een kinderopvang zou worden. Officieel weten wij echter nog van niets en beschouwen wij ons contract met de NMBS-holding nog altijd als geldig. Het legt natuurlijk wel een beetje een hypotheek op onze plannen en dromen voor de toekomst : het geeft absoluut geen goed gevoel aan kunstenaars die zich deze ruimte graag willen toeëigenen om tentoon te stellen, geen zekerheid te kunnen bieden.

Dit probleem is echter vandaag niet aan de orde. Ilse Kerkhove heeft haar kans gegrepen om een uniek kunstproject op te bouwen in deze locatie met zoveel symboliek : de vertrekhall van het station. Het beginpunt van een trip of een reis, zij het ver of dichtbij ; voor zoveel duizenden mensen, mannen, vrouwen, kinderen …

Mag dit oude stationsgebouw in onze stad Oudenaarde ook voor jou Ilse, het vertrekpunt zijn van nog veel boeiende “vrije” kunstreizen. Reizen waar je hart vol van is . Reizen van tekenen en schilderen.

Als Burgemeester van de stad Oudenaarde verklaar ik met groot genoegen, de tentoonstelling “ De Troost van Moeder Aarde” van Ilse Kerkhove voor geopend.

Gepubliceerd op: 10-09-2010


Terug naar overzicht