This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
90 jaar Bakkersbond Oudenaarde

Toespraken

90 jaar Bakkersbond Oudenaarde

Geachte voorzitter Vanderguchten
Geachte provinciale voorzitter Van Damme
Geachte leden van de bakkersbond
Geachte genodigden

Ik ben als burgemeester trots dat ik hier vandaag in ons laatgotisch stadhuis een 90-jarige mag ontvangen, en wat voor één!

De Bakkersbond Oudenaarde bestaat 90 jaar en dat wordt vandaag passend gevierd.

In verschillende van de ons omringende landen bestaat de ‘warme bakker’ niet meer. In Nederland is het echt zoeken, en in Groot-Brittannië is het – voor zover ik weet – helemaal onmogelijk een warme bakker te vinden. Het dagelijks brood komt van industriële bakkerijen, waar overdag gewerkt wordt. Hier zijn we nog verwend met brood en banket van mensen die een stuk van hun nachtrust opofferen om ervoor te zorgen dat we ’s morgens vroeg vers brood op tafel krijgen. Ik denk dan ook dat de meeste van jullie er nu al een dagtaak opzitten hebben, hoewel het zondag is – en dus voor velen van ons een rustdag.

Ik hoop dat ook in de toekomst nog jongeren zullen bereid zijn om op dezelfde manier voor hun ‘broodwinning’ te zorgen. Ondanks de economische crisis houden de meeste mensen er nog aan om vers brood en de zondagse koffiekoeken te kopen bij hun vertrouwde bakker.

Klanten stellen ook steeds hogere eisen aan de producten die ze kopen. Ik kan mij voorstellen dat ook een bakker met jaren ervaring regelmatig eens moet bijscholen of vakliteratuur lezen om nieuwe producten of nieuwe bereidingswijzen te leren kennen. Het is dan ook goed dat mensen binnen bepaalde beroepscategorieën zich verenigen om informatie uit te wisselen en elkaar te steunen.

De Oudenaardse bakkersbond bestaat 90 jaar en organiseert op regelmatige tijdstippen ledenvergaderingen waarop jullie geïnformeerd worden over wijzigingen in de wetgeving, hygiëneregels en specifieke onderwerpen als bijvoorbeeld prijsberekening. Er worden ook afspraken gemaakt over de vakantieregelingen.

Wij mochten als stadsbestuur verschillende keren rekenen op de bakkersbond voor het maken van een reuze Adriaan Brouwertaart voor bierfeestzondag, waarvoor dank.

De Oudenaardse bakkersbond is, samen met 18 andere bonden, aangesloten bij Provebao, het provinciaal verbond. Via voorzitter Luc Vanderguchten helpt de Oudenaardse bakkersbond voor een stuk het beleid bepalen in de bakkerijsector. Ik heb ook eens een blik geworpen op het vakblad Passie en kan alleen maar besluiten dat daar hoogstaande informatie instaat, die iedereen die met passie brood bakt, geïnteresseerd zal lezen.

Ik hoop dat jullie zullen genieten van de rondleiding en vanavond ook van het feestbanket en het avondfeest en ik hoop dat jullie daarna mogen genieten van een verdiende nachtrust.

Proficiat en nog veel feestplezier!

Gepubliceerd op: 03-10-2010


Terug naar overzicht