This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Lustrum 50 jaar Vaderscouts

Toespraken

Lustrum 50 jaar Vaderscouts

Geachte Vaders

Ik weet, of heb in ieder geval een sterk vermoeden, dat jullie allemaal drukbezette mensen zijn, de meesten nog volop bezig met een gevulde carrière. Ik kan dan ook best begrijpen dat een zekere nostalgie naar een zorgeloze jeugd bij de scouts soms opborrelt en jullie graag de zomerkampen herbeleven.

50 jaar geleden, toen de Vaders opgericht werden, was het vooral de bedoeling vaders van actieve scouts en gidsen kennis te laten maken met het leven op kamp; allicht kwestie te weten wat het jonge volkje daar uitspookte of kon uitspoken en zo te beslissen of het wel aangewezen was zoon of dochter op kamp te laten gaan.

Blijkbaar viel dat best mee, want in de voorbije 50 jaar werden 50 kampen georganiseerd, waarvan 2 in Frankrijk en 48 in de Ardennen. Dat betekent 250 kampdagen en –nachten met 30 man. De negatieve balans blijft beperkt tot 1 gebroken been en 1 gebroken elleboog.

Ik liet mij vertellen dat zelfs de planning van de gezinsvakanties nooit in het vaarwater mocht komen van de Vaderkampen. Dat verklaart allicht waarom er uiteindelijk ook een initiatief als De Moeders opgericht is.

Het doet mij echter vooral plezier dat de Vaderscouts hun nauwe band met de scouts en gidsen uiten door die jeugdverenigingen financieel en in natura te steunen en dat ze ook activiteiten sponsoren en meefinancieren.

Ook het stadsbestuur voorziet jaarlijks in de begroting geld voor de ondersteuning van jeugdverenigingen. In 2009 werd een goede 28.000 euro aan werkingstoelagen uitbetaald aan jeugdverenigingen en daar bovenop nog eens 15.250 euro als toelage voor infrastructuurwerken.

Ik denk dat dit een meer dan goede steun in de rug is voor al die jongeren die engagementen aangaan binnen een jeugdvereniging en soms ook al op relatief jonge leeftijd verantwoordelijkheid dragen voor jongere kinderen.

Het stadsbestuur heeft het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Meerspoort Zuid gedeeltelijk in herziening gesteld, omdat het van oordeel is dat het braakliggend terrein ideaal kan zijn voor de scouts Oudenaarde en de KSA, om er elk hun eigen lokalen te bouwen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 29 november. Pas daarna kunnen de plannen concreter uitgewerkt worden.

Uiteraard kan een stadsbestuur niet alles financieren en het is dan ook goed dat een vereniging zoals de Vaderscouts ook voor de nodige ondersteuning zorgt.

Gisteren was het de dag van de jeugdbeweging en het jonge volkje kreeg ’s morgens een lekker ontbijt in de Hoogstraat, aangeboden door de jeugdraad. De koffiekoeken en chocomelk smaakten.

Ik stel echter voor dat wij tijdens de receptie iets anders nuttigen en het ons ook laten smaken.

Nogmaals proficiat en doe zo voort!

Dank u

Gepubliceerd op: 23-10-2010


Terug naar overzicht