This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Persvoorstelling Nationale wandeldag

Toespraken

Persvoorstelling Nationale wandeldag

Geachte heer voorzitter van de wandelclub Hanske De Krijger
Geachte dames en heren van het Schepencollege en de Gemeenteraad
Geachte dames en heren van de pers
Geachte aanwezigen

Ik heet u van harte welkom in Oudenaarde. Wij zijn bijzonder verheugd u te mogen verwelkomen in onze cultuurhistorische stad, gelegen in Vlaanderens mooiste landschap – de Vlaamse Ardennen.

De Vlaamse Ardennen behoort tot de groep “groene Regio’s “en is door haar rijk cultuur- en natuuraanbod een van de populairste groene regio’s in Vlaanderen. Hier is een zeer gevarieerd aanbod aan musea en bezoekerscentra. De heuvels van de Vlaamse Ardennen zijn ook het ideale parcours voor de bekende wielerklassieker Ronde van Vlaanderen, prachtig in beeld gebracht en te beleven in dit centrum, het Centrum Ronde Van Vlaanderen.

De Vlaamse Ardennen is uiteraard ook een paradijs voor de wandelaar. Het mooie landschap is de belangrijkste motivatie voor de toerist die de Vlaamse Ardennen aandoet. Meer nog dan voor fietsen komt de toerist om hier te wandelen en een actieve zinvolle en rustgevende vakantie te genieten.

Dit blijkt te meer sinds de introductie van het eerste volwaardige wandelnetwerk in Oost-Vlaanderen, genaamd Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, goed voor liefst 300 kilometer wandelpaden. Aan de hand van 152 knooppunten kunnen wandelaars voortaan zelf hun tochten uitstippelen, en dat volledig naar eigen voorkeuren en interesses. Allemaal zijn ze perfect bewegwijzerd, zodat men niet verloren loopt en ten volle kan genieten van de verrassende landschappen. Het wandelnetwerk komt ook met een absolute primeur: voor het eerst in onze contreien wordt augmented reality toegepast in toerisme! Wandelaars met smartphone, uitgerust met internetverbinding en gps, kunnen op hun scherm extra informatie te zien krijgen. Dit gloednieuwe wandel-product van Toerisme Oost-Vlaanderen werd in november 2010 ingehuldigd. De term 'getuigenheuvels' in de naam van het wandelnetwerk verwijst naar de hoogste heuvels van de regio, die deze poëtische benaming meekregen.

Samen met de gloednieuwe wandelkaart lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen ook een gratis wandelmagazine in pocketformaat, boordevol reportages, tips en weetjes over het wandelnetwerk en de Vlaamse Ardennen. Het magazine presenteert vijf kant en klare wandelingen op het wandel-netwerk, zodat je meteen op stap kan!

Oudenaarde investeert in het stadhuis in de uitbouw van een bezoekerscentrum, waar je kennis kan maken met het boeiende en rijke verleden van de stad Oudenaarde, en introduceert een nieuwe museale opstelling van de unieke wandtapijten en mooie zilvercollectie van de familie De Boever - Alligoridès. In september na een grondige renovatie van het gebouw, de Lakenhalle en de aanbouw van een lift, opent het Stadhuis opnieuw haar deuren voor het grote publiek. In een van de ruimtes zal er ook ruime aandacht besteed worden aan Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen aan de hand van verschillende thema’s met schitterend beeldmateriaal waaronder natuur, erfgoed, monumenten en gastronomie. Er wordt eveneens een leeszaal ingericht waar je uitgebreidere documentatie over Vlaamse Ardennen kan vinden, en in het bijzonder over fietsen én wandelen, de twee strategische beleidsdomeinen voor de regio.

Dit bezoekerscentrum is hét startpunt voor een verdere verkenningstocht door de stad en de Vlaamse Ardennen. Niet alleen het stadhuis en de vele historische panden maken van Oudenaarde een unieke plek, de wondermooie natuur van de Vlaamse Ardennen is alom tegenwoordig: het stadspark, de aandacht voor groenaanleg, de prachtige meanders van de Schelde en de met bossen bezaaide heuvels. Wandel- en fietsroutes brengen je langs die typische Valerius de Saedeleer-landschappen.

Tot slot investeert Oudenaarde in de uitwerking van digitale wandelerfgoedroutes. Zo heeft de stad van Leader Vlaamse Ardennen, het Europese subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, en van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling een subsidie ontvangen voor de uitwerking van een digitale fiets- en wandelroute. De opzet van o.m. de wandelroute, genaamd ‘Verhaal langs een Stroom’, is om met behulp van een smartphone de historische kern van Oudenaarde beter te duiden in haar verbondenheid met haar natuurlijke omgeving, en het belang van de Schelde in het ontstaan van de Stad. Op deze wandeling, die de oude loop van de Schelde armen volgt en de plaatsen aandoet waar de oude brouwerijen zich bevonden, maakt de bezoeker kennis met onze stad, die ook wel eens ‘Klein Brugge’ werd genoemd. Ook zal Oudenaarde co-promotor zijn in de uitwerking van een aantal digitale stedelijke wandelerfgoedroutes, een project getrokken door de VZW Toerisme Vlaamse Ardennen. Dit in samenwerking met de 3 andere steden (Ronse, Zottegem en Geraardsbergen) die de regio rijk is. Door gebruik te maken van digitale toepassingen (gratis downloadbaar maken op internet, wifizone, smarthphone of gps, mobiele telefonie) krijgt het project een meer eigentijds en duurzaam karakter en worden nieuwe doelgroepen, bv. jongeren, aangemoedigd om de Vlaamse Ardennen te voet te verkennen.

Kortom, het is duidelijk dat de stad Oudenaarde zich inzet om het wandeltoerisme te ontwikkelen en alle initiatieven daarrond te ondersteunen.

Ik wens de organisatoren van de Nationale wandeldag alvast heel veel succes op zondag 27 februari!

Ik dank u

Gepubliceerd op: 03-02-2011


Terug naar overzicht