This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
40 jaar VASA

Toespraken

40 jaar VASA

Geachte voorzitster mevrouw Colpaert
Geachte genodigden

Van harte welkom in ons mooie stadhuis.

Het stadhuis is voor vele Oudenaardenaren een plaats van feesten, plechtige ontvangsten en huwelijken. Een plaats waar men zeker één maal in het leven langskomt.

Voor bezoekers is het een van de mooiste stadhuizen in ons land, een parel van laatgotische architectuur, maar bovenal een stadhuis met achter iedere deur een verhaal. Een plek vol historiek met menselijke verhalen.

Oudenaarde is steeds een verbinding geweest van verhalen, geschiedenissen, ontmoetingen tussen mensen, religies, potentaten, de wereldhandel van en naar de stad. Door oorlogen, bezettingen en haar functie als vestingstad is ze lang op zichzelf teruggeplooid geweest. Maar vandaag ligt ze op het knooppunt van fietsroutes, van monumenten, van interesses, van wandelingen en ontmoetingen tussen Oudenaardenaren onderling en bezoekers.

Het toekomstig bezoekerscentrum in ons stadhuis vertelt het verhaal hoe we zijn ontstaan, hoe het ons is vergaan en waar we nu staan en dat aan de hand van verschillende historische figuren. We zijn geworden wat we zijn door dit verhaal.
Deze blik in de geschiedenis verklaart waarom we authentiek zijn gebleven en een groot historisch erfgoed hebben.

Het stadhuis moet een echte thuis worden voor jong en oud, een knooppunt voor toerist en inwoner en hét vertrekpunt voor een verder bezoek aan de stad en de Vlaamse Ardennen.

Een bezoek vat je aan in het stadswaag. Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen worden hier aan de hand van verschillende thema’s, waaronder natuur, erfgoed, monumenten en gastronomie met schitterend beeldmateriaal toegelicht.

In de aanpalende oude stadhuiskeuken wordt een leeszaal ingericht waar je uitgebreidere documentatie over de Vlaamse Ardennen kan vinden.

In de projectiezaal kan je kijken naar een belevingsfilm. Dit laat je toe een tiental minuten intens te genieten van het gevarieerd cultureel aanbod, de wondermooie natuur van de Vlaamse Ardennen en hét topevenement van het jaar: de Ronde van Vlaanderen. Het is een belevingsfilm met toch een paar kippenvelmomenten. De tocht eindigt in de benedenlakenhalle waar, letterlijk en figuurlijk, het verhaal van de stad verteld wordt, gezien door de ogen van 5 figuren. Historische figuren, maar ook een hedendaags personage staan symbool voor een belangrijke periode in de geschiedenis van de stad.

Jan van Pamel, baron en ridder, belicht het middeleeuwse Oudenaarde en met Margaretha van Parma staan we aan de vooravond van verandering, de export van de befaamde Oudenaardse wandtapijten en een verhaal van globalisering.
De schilder Adriaan Brouwer raakt het brouwerijverleden van Oudenaarde aan en een ooggetuige van de Slag bij Oudenaarde belicht de thematiek van de vele veldslagen en militaire strategieën. Hoogtepunt vormt de multi-mediale presentatie van de beroemde maquette van Oudenaarde.

Niet alleen het verleden komt aan bod, er is ook aandacht voor creativiteit en innovatie. Jongeren en feesten, Oudenaardse kunstenaars en ondernemers komen aan het woord.

Het staat vast dat het bezoekerscentrum een echte ontmoetingsplaats wil zijn en het verhaal van een stad vertelt door de ogen van zijn beroemdste inwoners. Het is een menselijk verhaal dat beslist jong en oud zal boeien.

Ik kan alleen maar besluiten dat Aristoteles inderdaad een wijze man was wanneer hij stelde dat de mens de anderen nodig heeft om een goed leven te kunnen leiden.

Wij doen als stadsbestuur tal van inspanningen om van Oudenaarde een stad te maken waar het goed is te wonen, te werken en zich te ontspannen.

Wij ijveren voor een veilige, warme, zorgzame, cultureel hoogstaande en sportieve stad en dankzij de inzet van velen, vaak ook vrijwilligers, denk ik dat we daar vrij goed in slagen.

Ik wens alle leden van VASA nog veel creativiteit toe en ben er zeker van dat ze verder inspiratie zullen vinden in onze mooie Vlaamse Ardennen.

Dank u

Gepubliceerd op: 19-03-2011


Terug naar overzicht