This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Boekvoorstelling Marie-Hélène De Spiegeleer

Toespraken

Boekvoorstelling Marie-Hélène De Spiegeleer

Mevrouw De Spiegeleer
Marie-Hélène
Geachte genodigden

Duizenden jaren geleden was een machtig stamhoofd, Hou Yi, gehuwd met de zeer mooie vrouw Chang E. Zij was ervan bezeten om ooit eens in staat te zijn de maan te bereiken.

Ze ontdekte dat haar man een elixir gekregen had van de hemelkoning en dronk het in het geheim. Toen ontdekte ze dat ze kon vliegen. Ze verliet de aarde en vloog naar de maan, waar ze sindsdien woont met de houthakker Wu Gang en met een wit konijntje als gezelschap.

Duizenden jaren is dit verhaal in China van generatie op generatie doorgegeven en hebben Chinese dichters met weemoedige herinnering het koninkrijk van Chang E, in de zee van de blauwe hemel, bezongen.

Marie-Hélène, net als Chang E heb jij ook het onmogelijke bereikt én je deed het zonder elixir, maar op wilskracht en doorzettingsvermogen.

Je bent binnen het Administratief Centrum sinds een aantal weken hét gespreksonderwerp tijdens de pauzes. De krantenartikels die al verschenen zijn, liggen uitvergroot op de keukentafel.

Wie je vroeger kende vertelt aan de jongere generatie dat je, toen je nog bij het stadsbestuur werkte, al bezeten was van leren, studeren en reizen.

Jij bent niet ‘in de zee van de blauwe hemel’ blijven wonen zoals Chang E, maar hebt talloze mensen tijdens de 40 reizen die je organiseerde naar China, de mogelijkheid gegeven een klein deeltje van je kennis met jou te delen.

Ik heb grote bewondering voor het feit dat je op latere leeftijd nog zoveel studies hebt aangevat en steeds weer de energie vindt om boeiende reizen te organiseren.

Een aantal jaren geleden vroegen we aan een aantal van je vroegere collega’s, die samen met jou naar China trokken, om hun ervaringen neer te pennen. Naar aanleiding van deze boekvoorstelling heb ik hun artikels eens herlezen. Het komt er bij iedereen op neer dat ze na de lange opsomming van alles wat ze gezien en meegemaakt hebben, eindigen met een lofrede aan jouw adres. Ik veroorloof mij één citaat: “… Maar tussen al het gewriemel hadden wij iemand die alles en iedereen in het oog hield, die alle probleempjes binnen de kortste keren oploste en elke dag als eerste paraat was en pas ging slapen als iedereen lag te dromen. Een betere gids konden wij ons niet voorstellen en wij kunnen alleen maar hopen dat zij dat plezier met nog velen kan en mag delen. Bedankt voor de prachtige dagen.”

Na 40 reizen naar China heb je nu je zinnen gezet op voormalige Sovjetrepublieken en Oostbloklanden en ben je nu ook Russisch aan het leren. Maar eerst vergast je ons nog op een boeiend boek over de Islam in China, waaraan je begon onder impuls van een van je professoren. Van harte proficiat en ik denk dat ik moet toegeven dat we je vroeger te vaak onderschat hebben.

We zijn vereerd dat het boek voorgesteld wordt in ons laatgotisch stadhuis, waar achter iedere deur een ander verhaal schuilt. Ik hoop ook nog veel reisverhalen van jou te mogen horen.

Ik wil tot slot ook nog iets zeggen tegen je echtgenoot.

Roger, men zegt dat achter iedere sterke man een sterke vrouw staat. Ik parafraseer en zeg dat achter een sterke, zelfstandige en vrijgevochten vrouw als Marie-Hélène een verstandige man staat, die goed weet wanneer hij haar moet steunen om te doen wat ze het liefste doet en het beste kan, namelijk leren en reizen.

Ik wens jullie het beste en kijk ernaar uit om je boek te lezen.

Dank u

Gepubliceerd op: 25-03-2011


Terug naar overzicht