This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Opening tentoonstelling Kunst in hout Armand Miclotte

Toespraken

Opening tentoonstelling Kunst in hout Armand Miclotte

Meneer Miclotte
Geachte genodigden

Welkom op de opening van de tentoonstelling ‘Kunst in hout’, waar het marquetteriewerk van Armand Miclotte in de kijker gesteld wordt.

Het is mij een eer het woord te nemen op deze tentoonstelling, die het werk van een Oudenaardse burger en hobbyist in de kijker stelt, een tentoonstelling die een eeuwenoude traditie van marquetterie of inlegwerk in hout onder de aandacht wil brengen. Waar kan dit beter dan in het historische kader van ons mooie stadhuis, dat in de laatste editie van de Groene Michelingids drie sterren kreeg. De Groene Gids bespreekt monumenten en toeristische trekpleisters en drie sterren is de hoogste score die men kan krijgen. Volgens de Groene Gids is ons stadhuis ‘een toplocatie op vlak van toeristische bezienswaardigheid’.

Maar niet enkel het gebouw is bezienswaardig. Binnenin schuilt achter iedere deur een verhaal. De tentoonstelling ‘Atelier Vera Vermeersch’ opende op 17 april de deuren en de prestigieuze zilvercollectie De Boever-Alligoridès is in een vernieuwde opstelling gepresenteerd in de gelijknamige Grote Zilverzaal. Daarenboven kan men dagelijks, behalve op maandag, om 11 uur en om 15 uur op ontdekkingstocht in het stadhuis. Uniek zijn de volkszaal, versierd met muurschilderingen en glasramen die verwijzen naar Keizer Karel, de schepenzaal met haar Renaissanceportaal en de portretgalerij met vorsten.

In de schepenzaal kan je ook verschillende pronkkabinetten uit de 17de en 18de eeuw bewonderen, waarvoor overvloedig de techniek van inlegwerk gebruikt is.

Tegen 1 maart van volgend jaar moet de volledige benedenverdieping van dit stadhuis omgevormd zijn tot bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum kan je op een interactieve en eigentijds manier kennis maken met 1.000 jaar geschiedenis van onze stad. Het bezoekerscentrum zal ook de ideale startplaats zijn voor een verkenningstocht in stad en streek.

Deze ruimte hier blijft echter voorbehouden als tentoonstellingsruimte voor kunstenaars die hun werk aan een groot publiek willen tonen. Het is dan ook gepast dat hier vandaag een tentoonstelling opent waarbij kunst en ambacht, zoals in de verschillende zal van ons stadhuis, op een wonderlijke wijze ineenvloeien.

Staat u mij toe iets meer te vertellen over Armand Miclotte zelf.

Armand werd geboren in Ronse in 1934. Via zijn werk in Oudenaarde, bij de toenmalige Femina, leerde hij zijn vrouw kennen. Na hun huwelijk vestigden ze zich samen in Oudenaarde en zo werd Armand een inwoner van deze stad.

Het is geen geheim dat Armand reeds heel zijn leven graag tekent, als kind, als knaap en als jongvolwassene waarbij in in de periode 1950-1954 lessen volgde aan de tekenacademie van Ronse.

Hij kon zijn creativiteit ook kwijt bij zijn werk, de wereld van de corsetterie en lingerie.

In 1994, toen hij met pensioen ging, gaf zijn dochter Silylle hem de hint om een cursus meubelrestauratie te volgen. Omdat Armand tijdens een reis in Italië geboeid raakte door een groep ambachtslieden, die in een klein atelier echte kunstwerkjes vervaardigden in houtinlegwerk, startte hij in 1994 met de opleiding ‘restauratie en marquetterie’ in het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Ninove. Daarna volgde hij van 1996 tot 2004 de opleiding ‘marquetterie’ in Gent, waar hij bij Luc Prils les volgde.

Sinds 2000 is Armand lid van de Vlaamse Gilde voor Marqueteurs en nam hij zo ook aan enkele tentoonstellingen deel.

Ziijn hobby groeide uit tot een ware passie, waarin Armand zowel zijn liefde voor tekenen, voor kunst en schoonheid, zijn passie voor hout, zijn technische vaardigheden en zijn oog voor detail en precisie kwijt kon. Dit resulteerde, samen met zijn eindeloos geduld, in een prachtig aantal werken. Marquetterie werd als het ware zijn nieuwe dagtaak.

De werken van Armand getuigen van een grote verscheidenheid:

  • nog tijdens zijn opleidingsperiode maakte hij voor een paneel met ster, gebruik van de techniek van het natplakken
  • kort nadien maakte hij een prachtig portret van een kleine violist
  • twee andere werken zijn een hommage aan Jacques Brel en Elvis Presley
  • een fier kijkende Vlaamse gaai is een reproductie van een zijpaneel uit een kast uit de 18de eeuw
  • hij vervaardigde een siertafeltje in art nouveau stijl
  • onlangs gaf hij een eigen interpretatie aan de vier seizoenen
  • opvallend is de kinderschrijftafel met frontpaneel dat oogt als een kanten ornament

De laatste jaren verdiept Armand zich in steeds meer geraffineerde werken, zoals de vogelkoopman en vrouw met hengel, het Chinees tafereel, een vaas met bloemen.

Armand maakt als het ware schilderijen met hout, die getuigen van zijn gedrevenheid voor ambacht en kunst, waar wij nu mogen genieten van het resultaat.

Ik geef nu graag het woord aan dochter Christine, die zal trachten ons in te leiden in de techniek van de marquetterie.

Dank u

Gepubliceerd op: 12-08-2011


Terug naar overzicht