This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Toespraak gemeenteraad aankomst Ronde van Vlaanderen

Toespraken

Toespraak gemeenteraad aankomst Ronde van Vlaanderen

Geachte raadsleden
Dame en heren schepenen
Beste aanwezigen

Op vrijdag 16 september maakte Flanders Classics bekend dat de Ronde van Vlaanderen vanaf volgend jaar aankomt in onze stad. De keuze viel op Oudenaarde als fiets- én erfgoedstad omdat de organisatie ervan overtuigd is dat we de beste troeven bieden als aankomstplaats voor de Ronde van morgen.

Als gemeenteraadsleden mogen we allen fier zijn dat onze stad de komende zes jaar gastheer wordt voor Vlaanderens Mooiste. Na het Centrum Ronde van Vlaanderen, de start van de Ronde van Vlaanderen voor Vrouwen en voor Beloften, maar evenzeer het uitgebreide aanbod voor de recreatieve fietser en wielerliefhebber, kunnen we nu de kers op de taart zetten.

Maar het is zelfs met een nog grotere fierheid dat ik bevoorrechte getuige mocht zijn van de maandenlange voorbereiding die voorafging aan dit moment. Onze stad heeft een ijzersterk dossier kunnen voorleggen met een positief verhaal: de troeven van Oudenaarde werden belicht in volle respect voor de andere kandidaat aankomststeden.

Naar aanleiding van de kritische geluiden die gisteren nog hun (voorlopige?) hoogtepunt kenden tijdens een protestmars in Geraardsbergen, wil ik twee hardnekkige misverstanden de wereld uit helpen:

  1. De keuze voor Oudenaarde, is geen keuze voor het grote geld. Ik kan in alle transparantie zeggen dat het stadsbestuur een financiële bijdrage van 150.000 euro geboden heeft, maar daarmee zeker niet het hoogste bod deed.
  2. De beslissing om de Muur van Geraardsbergen uit het pacours te halen, is geen rechtstreeks gevolg van de aankomst in Oudenaarde. Het is jammer dat deze discussies voortdurend vermengd worden.

Ik kan dus enkel benadrukken dat Oudenaarde de aankomst heeft binnengehaald door het maandenlange, keiharde werk van ons begeleidingscomité. Bij deze wil ik eerste schepen Richard Eeckhaut, schepen van sport Peter Simoens, stadssecretaris Luc Van Quickenborne en directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, Rik Vanwalleghem van harte bedanken én feliciteren met deze verwezenlijking. Vooral Rik Vanwallegehem wil ik speciaal vermelden die onmiskenbaar de drijvende kracht was achter de Oudenaardse kandidatuur. We hebben de geslaagde campagne voor een groot deel aan zijn onaflatende inzet te danken!

Geachte raadsleden

De echte uitdaging start echter nu pas. We hebben nog iets meer dan een half jaar om de hele organisatie op poten te zetten. Gelukkig kan de stad terugvallen op redelijk wat ervaring met het organiseren van grote evenementen. Denken we maar aan de Ronde van Vlaanderen voor Vrouwen en voor Beloften, de aankomst van een rit van de Driedaagse van de Panne, maar ook Feest in het Park, de Adriaen Brouwer Bierfeesten en, vorig weekend nog, de Internationale Werktuigendagen. Toch staat ons nog een stevige inspanning te wachten om ervoor te zorgen dat de eerste aankomst in Oudenaarde meteen een schot in de roos is op vlak van organisatie en omkadering.

Ondertussen werden de eerste voorbereidingen al getroffen, in nauw overleg met de organisatoren van de Ronde. Op de raadszitting van oktober zal het college van burgemeester en schepenen u een begrotingswijziging voorleggen die in detail zal ingaan op de infrastructurele en logistieke noden voor dit evenement en het kostenplaatje ervan. Er wordt bekeken welke structuren kunnen opgezet worden om de vele vrijwilligers die zich al gemeld hebben, zinvol te betrekken in het gebeuren en tenslotte zal ook op promotioneel vlak het nodige gedaan worden om als stad een maximale economische return te creëren. Tenslotte zal extra aandacht besteed worden aan veiligheid, een bekommernis die overigens gedeeld wordt door de organisator van de Ronde.

De Ronde is een volksfeest en dat zal het ook in de eerste plaats blijven. Maar ook toeristisch is dit evenement van onschatbare waarde. Meer dan ooit wordt Oudenaarde het hele jaar door dé wielerstad van Vlaanderen. Dat de plaatselijke horeca en middenstand hiervan de vruchten zal plukken, hoeft geen betoog.

Dames en heren

Sinds de eerste editie van de Ronde in 1913 zijn start- en aankomstplaatsen geregeld veranderd. De Ronde is een monument, maar wel een levend monument dat vooruitkijkt naar de toekomst. Verandering stuit altijd op weerstand, maar we gaan de uitdaging aan om de meerwaarde van de aankomst in Oudenaarde duidelijk aan te tonen.

Dit is een moment om fier te zijn als Oudenaardist! Maar het is ook een moment om allen samen onze schouders te zetten onder dit uniek project. Op 1 april 2012 zal de hele wereld Oudenaarde weten liggen, ik hoop daarvoor op uw steun te mogen rekenen.

Gepubliceerd op: 26-09-2011


Terug naar overzicht