This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Oudenaarde ›› Toespraken
Dag voor gepensioneerden van het politie- en veiligheidspersoneel

Toespraken

Dag voor gepensioneerden van het politie- en veiligheidspersoneel

Geachte heer De Loof
Geachte oprustgestelden
Geachte genodigden

Ik ben als burgemeester van Oudenaarde vereerd dat de dag voor de gepensioneerden van het politie- en veiligheidspersoneel dit jaar in onze stad georganiseerd wordt.

Oudenaarde is pakweg 1000 jaar oud en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, die zich vertaalt in prachtige staaltjes van monumentale bouwkunst. De absolute topper is het laatgotisch stadhuis met zijn lakenhalle. Oudenaarde is terecht de tweede kunststad van Oost-Vlaanderen.

Binnen onze parels van bouwkundig erfgoed vinden we de resten van een rijk handelsverleden. De belangrijkste economische activiteit was de textielsector die evolueerde naar een bloeiende tapijtweefindustrie tussen de 15de en 18de eeuw. De Oudenaardse wandtapijten hangen de wereld rond. In de benedenlakenhalle koestert de stad de eigen tapijtenschat en het Huis de Lalaing ontwikkelt zich tot textielcentrum.

Onze stad was ook een middelgroot productiecentrum van zilversmeedwerk  tussen de 15de en de 19de eeuw. In de zilverkamer van het stadhuis stelt de stad een opmerkelijke collectie zilverwerk tentoon, met als absoluut hoogtepunt de verzameling Ernest De Boever-Alligoridès, die zowel uit Oudenaards zilver als uit Europees zilver bestaat.

Met de komst van het Centrum Ronde van Vlaanderen in onze stad is ook het fietstoerisme aangezwengeld. Oudenaarde is de ideale startplaats om de Vlaamse Ardennen te voet of per fiets te verkennen.

Ik wil van deze gelegenheid vooral gebruik maken om jullie allemaal uit te nodigen om nog voor 26 oktober terug te komen. 11 juli is de Vlaamse feestdag, maar 11 juli heeft ook nog een andere betekenis in onze stad. Op 11 juli 1708 werd hier namelijk een belangrijke veldslag gehouden in het kader van de Spaanse Successieoorlog. We bevinden ons hier trouwens op het slagveld!

Om te herdenken dat de slag 300 jaar geleden hier plaatsvond werden diverse activiteiten georganiseerd. In de benedenlakenhalle is er een tentoonstelling over de Spaanse Successieoorlog, waar bij de bezoeker informatie krijgt over het verloop ervan, over de diverse veldslagen en belegeringen tot en met de Vrede van Utrecht. Aan het einde van de rit zal er ruimte zijn voor de bezoeker om te reflecteren over het belang van de Slag bij Oudenaarde binnen de strijd om de Spaanse erfopvolging. Er wordt ook dieper ingegaan op de gevolgen van de slag voor onze stad. Voor deze tentoonstelling kregen we topstukken in bruikleen van gerenommeerde musea in binnen- en buitenland.

In de bovenlakenhalle wordt de ontwikkeling van de stad Oudenaarde geschetst. De bezoeker ervaart het leven van de inwoners van Oudenaarde op politiek, economisch, religieus, sociaal en cultureel vlak. In deze tentoonstelling kunnen we een primeur aanbieden. De maquette van Vauban vormt de centrale spil waarrond de tentoonstelling is opgebouwd. Lodewijk de veertiende liet 50 maquettes uitvoeren van Franse en buitenlandse vestingen, die voor het merendeel opgetrokken werden door Vauban en zijn opvolgers. Deze schaalmodellen worden bewaard in het Hotel des Invalides in Parijs. We zijn er als stadsbestuur in geslaagd om de maquette van Oudenaarde naar hier te krijgen tot eind oktober. Dit is een absolute primeur!

Maar als mensen die hun carrière gemaakt hebben binnen diverse geledingen van de politie, zijn jullie zeker geïnteresseerd in de huidige werking van de politie. Onlangs ontving de lokale politie Vlaamse Ardennen de Zen Award. Die nationale prijs beloont bedrijven en organisaties die hard hun best doen om stress bij hun personeel tegen te gaan. Politiewerk en stress horen nu eenmaal samen; als agent sta je elke dag in stress-situaties. Sinds de politiehervorming een zestal jaren geleden, voeren we binnen het korps een zeer gericht stressmanagement. Wie zich goed voelt op het werk, presteert gewoon beter. Concreet begint dat al met de invulling van het personeelskader: er is in onze politiezone geen onderbezetting. Dat laat ons toe om het werk beter te verdelen. Als je te weinig mensen hebt, ontstaat er een ongezonde werkdruk, die leidt tot stress. Maar soms gaat het ook over eenvoudige ingrepen. We zorgen ervoor dat ons personeel op een degelijke bureaustoel zit, de computers zijn uitgerust met LCD-schermen, die de ogen minder belasten en elk personeelslid heeft zijn eigen kastje. Wie als nieuwkomer zijn weg wil vinden in het politiekorps, hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. We werken met zogenaamde ‘peters’, die beginnende collega’s op weg helpen.

Toen de politiehervorming in de kinderschoenen stond, was er veel scepsis, maar ik ben trots te mogen zeggen dat we in de Vlaamse Ardennen over een goed functionerende lokale politie beschikken.

Ik wens iedereen nog een aangename dag verder, en hoop jullie nog terug te mogen begroeten in Oudenaarde.

Dank u

Gepubliceerd op: 14-10-2008


Terug naar overzicht